Tips og tricks til at bevare danskheden i et fremmed land

Danmark, Expat-liv

danskhedInd i mellem kan den nye hverdag som expat blive for overvældende og her kommer derfor en række fifs til at klare lang tid i et fremmed land og få en lille smule danskhed ind i sin hverdag. 😉

  • Find den nærmeste IKEA. Dette var min redning den første måned, for når først du træder ind af den blå-gule indgang, mødes du med ordene ”Välkommen” (og ligeledes med et ”hej då” når du går igen). Derudover kan du købe lördagsgodis (bland-selv-slik) og saftevand, knækbrød, kanelbullar og laks i lange baner. Det er ikke helt dansk, men det er tæt nok på for mig.
  • Tag jernhesten ud på tur i byen. Du vil formentlig være den eneste på cykel og måske også den eneste med cykelhjelm, men det føles helt særligt og hjemligt mens du gør det. Hvis det tilmed er regnvejr mens du cykler, kan du se frem til at indkassere et par anerkendende blikke eller et par hovedryst.
  • Se gratis tv på DRs hjemmeside. Intet føles bedre end at hygge sig i selskab med Bonderøven og følge med i den seneste udvikling på Kastanjegården. Bliver du træt af Frank kan du altid få set nogle gode dokumentarer, jeg kan fx anbefale ”Besat af keramik” (findes under livsstilsprogrammer). Alternativt kan du se nyhederne og ryste på hovedet over politikerne og glæde dig over at bo i et andet land.
  • Ifør dig en masse uld. En sikker måde at føle sig særlig dansk, er at finde striktrøjen frem, samt den lange cardigan i mohairuld. Tilsæt et par hjemmestrikkede sokker eller sutsko i lammeskind. Sæt dig i stuen, tænd et par stearinlys og sig ting som ”Nu trækker det også op” eller ”Så går vi mod kortere dage” og mærk hvordan danskheden rigtigt får fat i dig.
  • Følg med i debatten på netaviserne. Der er altid en god kronik om folkeskolen, nutidens generation eller forældrerollen i dagens Danmark. Lige til at hygge sig med og blive lidt småforarget.
  • Køb en flot plakat med Danmarkskortet. Giv den en central plads i stuen og kig beundrende på den, mens du finder byer som Ribe, Assens og Hjørring. Vis gerne plakaten frem for interesserede gæster og udpeg Århus, København og Odense. Det er jo noget helt andet end Paris, må gæsterne forstå.

Følger du disse tips, skulle følelsen af den helt særlige danske identitet være hjemme. 🙂

  • À plus

Skriv en kommentar