Franske juletraditioner

Frankrig, Jul, kultur, Kulturforskelle, Mad

Jeg har endnu ikke prøvet at holde jul i Frankrig eller på ægte fransk manér, på trods af flere års ophold i landet. Det skyldes nok primært at min bedre halvdel ikke har tradition for at fejre jul, da hans familie er fra Algeriet. Så den eneste mulighed for at holde jul er i Danmark, hvilket også passer mig helt fint 🙂

chad-madden-179301

Jeg tænkte dog at det kunne være sjovt at læse om franske juletraditioner, så derfor har jeg fundet et par gode indlæg, der handler om jul i Frankrig:

Den franske ambassade i Danmark anbefaler franske julemarkeder her. Jeg kan anbefale at følge dem på deres Facebook side, “Den Franske Ambassade”, hvor de bl.a. skriver om de franske juletraditioner. Læs fx om juledesserten over dem alle, Bûche de Noël, det normanniske hul og den franske juleaften:

 

[BÛCHE DE NOËL]

Den franske kultur indeholder utallige traditioner og ritualer, især når det kommer til jul!

La bûche de Noël, juletræstammen, er en klassisk juledessert i Frankrig og mange fransktalende lande, som ligner en afskåret træstamme. Det stammer fra en tradition, hvor man i flere århundreder i Frankrig juleaften tændte op for en stor træstamme i ildstedet, som lige så langsomt udbrændte over flere dage. Den var velsignet og skulle sikre en god høst i det kommende år.

I dag spiser man med stor nydelse de smagfulde træstammer, hvis opskrifter varierer meget – det vigtigste er dog, at det ligner en træstamme!

 

[TROU NORMAND]

Udover sjove talemåder indeholder den franske kultur også utallige traditioner og ritualer, som vi vil fortælle om. Især når det kommer til jul!

« Le trou normand » betyder direkte oversat ”det nordmanniske hul”, som er en lille drink, som vækker appetitten, der indtages mellem to retter ved et festmåltid, fx juleaften. Den består af en stærk alkohol, champagne eller likør, oftest calvados (æblebrændevin), og altid med en kugle sorbet lagt oven i. Calvados kommer fra Normandiet, deraf traditionens navn.

[FRANSKE JULETRADITIONER]
Den franske kultur indeholder utallige traditioner og ritualer, især når det kommer til jul!

I Frankrig bliver julen fejret på mange forskellige måder, og det varierer meget, om familien fejrer det om aftenen d. 24., om dagen d. 25. eller begge dele.

Der er dog nogle madtraditioner, der går igen, både til julemiddagen og julefrokosten.

Som hovedret er det fx meget udbredt at spise kalkun farseret med foie gras eller kastanjer sammen med kartofler og grøntsager.

 

Et andet tip er at læse bloggen Kejserborgen, som drives af Anna, en af mine tidlige medstuderende, som er vokset op i Frankrig og er fransk gift. Hun har skrevet dette indlæg om franske juledesserter.

bruno-martins-433884

Ja, jeg kan endnu ikke bidrage med personlig erfaring om jul i Frankrig, men jeg er stadig nysgerrig på den franske jul.

Joyeux Noël  à tous! (Glædelig jul til alle)

 

1 thoughts on “Franske juletraditioner

Skriv en kommentar